Kinderpraktijk Op Stap
Voor als uw kind wat extra ondersteuning kan gebruiken.

Kinderen ontwikkelen zich helaas niet altijd vanzelf. 

Soms hebben kinderen en hun opvoeders behoefte aan wat extra ondersteuning.

Wij kunnen u en uw kind hierbij helpen. U kunt zich met verschillende vragen in de praktijk aanmelden voor onderzoek, advisering, behandeling en begeleiding. Wij richten ons op kinderen van 0 tot 14 jaar, hun ouders, verzorgers en leerkrachten.

Neem gerust contact met ons op

of meld uw kind direct aan via ons aanmeldingsformulier.

We helpen u graag!


Nieuws en Blogs


Terug naar overzicht

26-05-2021

Executieve functies

In het dagelijks leven wordt er door iedereen de hele dag door gebruik gemaakt van de executieve functies. Executieve functies zijn eigenlijk de regelfuncties van ons brein. Het zijn processen in de hersenen waarmee we ons gedrag sturen. Deze processen omvatten het selecteren van een doel, het plannen van de manier waarop je dat doel gaat bereiken, het initiëren (op gang brengen) van de handeling, het aanhouden van deze handeling en opvolgen van het gedrag en het evalueren van het resultaat van de handeling. Het gaat dus om processen die ons in staat stellen een zekere controle uit te oefenen op de wereld, er greep op te krijgen. Executieve functies kun je niet zien, het gedrag wat er uit voortkomt wel. Zodra je ‘s ochtends opstaat gaan de executieve functies aan het werk. Je bedenkt bijvoorbeeld wat je gaat ontbijten, wat je nodig hebt, hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Dan kom je erachter dat de yoghurt op is en moet je gaan bedenken wat je dan gaat ontbijten. Je realiseert je dat er nog brood in de vriezer ligt. De uitvoering voor het plan wordt onderbroken. Voor mensen waarbij de executieve functies goed verlopen is deze verandering makkelijk te bedenken. Er zijn ook mensen die op dit moment moeite hebben het doel voor ogen te houden, het plan aan te passen en verder te gaan met de uitvoering.

Maar wat betekent executieve functies nou eigenlijk?
Er is geen eenduidige definitie te vinden van het begrip ‘executieve functies’. In de literatuur zijn er veel verschillende omschrijvingen van het begrip omdat het gaat om verschillende onderling vrij onafhankelijke hersenprocessen. Wij spreken meestal over de volgende subvaardigheden: inhibitie (remming van gedrag), zicht op eigen gedrag (wat voor effect heeft jouw gedrag op je omgeving?), flexibiliteit (aanpassen en problemen oplossen), emotie-regulatie, uit zichzelf beginnen, werkgeheugen, plannen en ordenen en taakgedrag (hoe heb je het gedaan en hoe is het resultaat?) De drie belangrijkste functies zijn inhibitie: dit zorgt ervoor dat we ons kunnen beheersen, cognitieve flexibiliteit: hierdoor kunnen we aanpassen en problemen oplossen en werkgeheugen: hier wordt actief informatie verwerkt waar op dat moment je aandacht is. Daarnaast zijn ook plannen en organiseren en gedragsevaluatie executieve functies.

Wat betekent dit voor kinderen?
Bij kinderen zijn de executieve functies nog volop in ontwikkeling Dit ontwikkelt zich door tot ongeveer het 25 tot 30e levensjaar. Dit betekent dat kinderen nog moeite kunnen hebben met bijvoorbeeld het plannen en en organiseren. Dat is heel normaal en daar hebben ze nog hulp bij nodig. Maar soms lukt het echt nog helemaal niet en belemmert ze dit in de uitvoering van activiteiten van het dagelijks leven.

Executieve functies en ergotherapie
Als ergotherapeuten kunnen wij kinderen helpen in het versterken van de executieve functies en het zoeken naar compensatiestrategieën, zodat kinderen beter mee kunnen komen in de klas- en/of thuissituatie. Daarnaast bieden wij enkele trainingen om gericht en intensief aan (sommige) executieve functies te werken, zoals Beter Bij de Les, Cogmed werkgeheugen training of Acoustic Pioneer.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen
LinkedIn